Poznaj nas

Branża BSS potrzebuje ekonomistów – sprawdź gdzie możesz się kształcić
05.06.2017

Branża BSS potrzebuje ekonomistów – sprawdź gdzie możesz się kształcić

Myśląc o wyborze kierunków studiów warto spojrzeć perspektywicznie na zapotrzebowania rynku pracy. Branża nowoczesnych usług dla biznesu rozwija się na poziomie 18-29% rok do roku, co oznacza około 20 000 nowych stanowisk. Blisko 80% centrów operacyjnych w Polsce świadczy usługi finansowo-księgowe, stąd coraz większe zapotrzebowanie na absolwentów kierunków ekonomicznych, w szczególności finansów i rachunkowości. Najnowszy raport Fundacji Pro Progressio przedstawia potencjał polskich uczelni w zakresie kształcenia ekonomistów.

Studiuj ekonomię – znajdziesz pracę

Według różnych szacunków liczba ogólnego zatrudnienia w sektorze nowoczesnych usług dla biznesu przekroczyła już 220 000, a nawet zbliża się do 250 000 osób. Znaczna większość centrów BSS nad Wisłą prowadzi procesy związane z zarządzaniem zobowiązaniami, zarządzaniem księgą główną, zarządzaniem należnościami, analizą finansową oraz procesowaniem transakcji finansowych. Wielokrotnie są to procesy masowe wykonywane na rzecz końcowych klientów reprezentujących takie sektory, jak bankowy, ubezpieczeniowy, energetyczny, finansowy i wiele innych, w których transakcje i procesy są powtarzalne i wymagają nabytej podczas studiów wiedzy ekonomicznej. Wbrew obiegowej opinii, branża outsourcingu, to nie tylko proste, niewymagające kwalifikacji procesy. Stale rośnie zapotrzebowanie na wykształconych kierunkowo pracowników, nie tylko menadżerów z wieloletnim stażem, ale także tych, bez praktycznego doświadczenia – studentów czy świeżo upieczonych absolwentów – mówi Wiktor Doktór, prezes Fundacji Pro Progressio.

A może branża BSS?

Według najnowszego raportu Fundacji „Kierunki ekonomiczne na polskich uczelniach” w 208 szkołach wyższych w 73 miastach, we wszystkich polskich województwach, kształcimy obecnie 250725 ekonomistów, a w ubiegłym roku akademickim mury uczelni opuściło blisko 75000 absolwentów. Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy oni zasilą branżę BSS. Studenci kierunków ekonomicznych znajdują zatrudnienie w firmach świadczących usługi użyteczności publicznej, jednostkach sektora publicznego, własnej działalności gospodarczej, ośrodkach badawczych i edukacji oraz przedsiębiorstwach o różnym profilu, np. bankowość, ubezpieczenia, doradztwo i pośrednictwo finansowe, obsługa klienta, biura maklerskie, giełda. Według badania Plany Pracodawców, przeprowadzanego przez Randstad wśród 1000 firm w Polsce to jednak sektor BPO/SSC ma najbardziej ambitne plany zatrudnieniowe w 2017 roku. Atrakcyjność Polski pod kątem branży BPO/SSC/GBS nie maleje, co oznacza pojawianie się na rynku kolejnych firm, a tym samym zwiększenie konkurencyjności na rynku pracownika. Przy spadającym bezrobociu, zapotrzebowanie na wykształconych pracowników stale rośnie. Biorąc pod uwagę, że średnia wielkość nowo otwieranego centrum operacyjnego to zatrudnienie na poziomie około 280 osób, możemy stwierdzić, że zapotrzebowanie na kadrę z wykształceniem ekonomicznym jest znaczące – mówi prezes Fundacji Pro Progressio.

W jakich miastach się wykształcisz?

Według raportu Pro Progressio najwięcej absolwentów kierunków ekonomicznych w minionym roku akademickim (powyżej 3000) odnotowano na trzech uczelniach: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (4888), Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu (3160) oraz Szkoła Główna Handlowa w Warszawie (3120), jednak najwięcej różnych kierunków ekonomicznych, bo aż 14, prowadzi Uniwersytet Łódzki. Biorąc pod uwagę miasta, najwięcej studentów na kierunkach ekonomicznych (Ekonomia, Finanse i Rachunkowość, Zarządzanie, Logistyka, Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze) kształci się obecnie w Warszawie (52 435), Wrocławiu (26 384), Poznaniu (25 525) oraz Krakowie (24 576). Warto zwrócić również uwagę na te, nieco mniejsze lokalizacje, takie jak Lublin, Bydgoszcz, Szczecin, Rzeszów, Opole, w których dynamicznie rozwija się sektor BSS. Okaże się czy zainteresowanie inwestorów wpłynie na powstawanie nowych kierunków dostosowanych do potrzeb biznesu – mówi Wiktor Doktór. Obecnie w Lublinie kształci się 7286 ekonomistów, co daje miastu 9. miejsce pod względem ilości studentów, w Rzeszowie – 7232 (10. miejsce), Szczecinie – 5 359 (11. miejsce), w Opolu – 3 144 (14. miejsce), a w Bydgoszczy - 1946  (19. miejsce).

Poligloci w cenie

Biorąc pod uwagę fakt, że większość z ulokowanych w Polsce centrów operacyjnych świadczy usługi na rzecz podmiotów zagranicznych, najbardziej pożądanymi pracownikami są absolwenci uczelni, którzy - poza wiedzą specjalistyczną – płynnie porozumiewają się językami obcymi. Według raportu Fundacji Pro Progressio zajęcia w języku angielskim na kierunkach ekonomicznych prowadzone są na 46 uczelniach w 20 miastach. Najwięcej takich szkół znajduje się w Warszawie (11), Wrocławiu (5), Gdańsku (3), Krakowie (3) i Poznaniu (3). Prezes Fundacji Pro Progressio podkreśla jednak, że znajomość języka angielskiego jest obecnie często traktowany jako oczywistość. Rośnie zapotrzebowanie na inne języki obce.  Rynek potrzebuje szczególnie księgowych z językiem niemieckim, ale także ekonomistów władających włoskim, hiszpańskim, czy francuskim. Nie jest to zamknięta lista, gdyż firmy poszukują także osób ze znajomością innych języków, w tym holenderskiego, skandynawskich i innych – podkreśla Wiktor Doktór. Warto podkreślić, że pozycję na rynku pracy BSS budują nie tylko ukończone studia i znajomość języków obcych, ale także dodatkowe wykształcenie i umiejętności, nabywane podczas specjalistycznych kursów ekonomicznych i rachunkowości zarządczej, które są prowadzone przez profesjonalne organizacje, np. CIMA program „Global Business Services Programme”, dedykowany pracownikom centrów usług wspólnych.

Pełna treść raportu „Kierunki ekonomiczne na polskich uczelniach” dostępna jest bezpłatnie pod adresem: https://goo.gl/Zyxb3p

Pobierz:
Bądź na bieżąco